Selventävät keskustelut
Ymmärrystä itsetuntemuksen lisäämiseksi
Elämässä voi tulla sellaisia tilanteita, jolloin omat psyykkiset selviytymiskeinot eivät riitä ja on tarpeen päästä pohtimaan oman elämän asioita psykologin, mielen asioiden ammattilaisen, kanssa. Selventävien keskustelujen avulla voidaan yhdessä käydä läpi elämänhistoriaasi, kokemuksiasi, nykytilannettasi, tunteitasi ja ihmissuhteitasi. Tarkoituksena on hakea yhdessä ymmärrystä sisäisille kokemuksillesi. Keskustelujen avulla itsetuntemus voi lisääntyä, omat tunteet tulla tutummiksi ja oma tilanne kokonaisuudessa jäsentyä sekä löytyä keinoja selvitä eteenpäin. Keskeinen kokemus selventävistä keskusteluista on helpotuksen ja jäsentymisen tuntemukset, kun tunteesi, kokemuksesi ja psyykkinen ahdinkosi tulevat jaetuiksi, kohdatuiksi ja kannatelluiksi. Voimme sopia tarvittavan määrän (1-10 kertaa) tapaamisia ja miettiä jatkohoitoa julkisissa palveluissa tai psykoterapiaan hakeutumista.
Lasten ja nuorten psykoterapia
Psyykkisen kasvun mahdollistamiseksi
Mitä on lasten ja nuorten psykoterapeuttinen hoitaminen?
Lapsen ja nuoren psykodynaaminen psykoterapia on hoitomuoto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa lapsen / nuoren psyykkinen kasvu ja poistaa sisäisen kehityksen esteitä. Tämä tapahtuu turvallisessa, tunnetiloja kannattelevassa ja säätelemään auttavassa vuorovaikutuksessa suhteessa terapeuttiin. Lapsen / nuoren kanssa pyritään luomaan sellainen vuorovaikutussuhde, että hän pystyy vapaasti ja turvallisesti ilmaisemaan kielellisesti sekä leikin ja yhteisen touhuamisen kautta ajatuksiaan, mielikuviaan ja tunteitaan. Psykoterapian avulla voi saada käyttöön toimivia keinoja selviytyä arjen pettymyksistä ja sietää erilaisia tunnekokemuksia. Terapian myötä useimmiten arki alkaakin helpottua laaja-alaisesti ja psyykkinen oireilu vähentyä.
Miten käytännössä?
Psykoterapiaa edeltää aina huolellinen arviointivaihe, jonka aikana terapeutti tapaa sekä lasta / nuorta että vanhempia riittävän monta kertaa saadakseen käsityksen lapsen / nuoren ongelmista ja siitä, onko psykodynaaminen psykoterapia oikea hoitomuoto juuri hänelle.
Psykoterapeuttinen hoito on luonteeltaan tiivistä ja pitkäjännitteistä ja vaatii sitoutumista. Luottamus on keskeinen periaate. Psykoterapian jatkuvuus samalla terapeutilla ja terapiakäyntien säännöllisyys on tärkeää. Terapiakäynnit sovitaan niin, että potilas käy terapiassa aina samana päivänä ja samaan aikaan. Tavallinen käyntitiheys on 2 kertaa viikossa. Muutoksista ja tauoista, kuten lomista, on tärkeä sopia hyvissä ajoin, jotta niihin voidaan valmistautua rauhassa. Terapiaan sitoutumiseen ja luottamuksen syntyyn tarvitaan vanhempien lupa ja tuki. Lapsen ja nuoren terapiaan liittyen vanhemmat käyvät ohjauskäynneillä joko lapsen terapeutin luona tai omalla työntekijällään.
Lasten ja nuorten psykoterapia voi järjestyä joko sairaanhoitopiirin lääkinnällisen kuntoutuksen, Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tai kuntoutupsykoterapian kautta. Joskus myös kunnan terveyskeskuksen tai lastensuojelun kautta voi saada psykoterapiaan maksusitoumuksen. Asiakas voi käydä psykoterapiassa myös omalla kustannuksellaan.
Lisätietoja Kelan järjestämistä palveluista:
Vanhemmuuden ohjaus ja neuvonta
Äideille, isille ja kasvattajille tueksi
Tarjoan vanhemmille ohjausta ja neuvontaa lapsen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen sekä vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Lapsen hoitaminen ja kasvattaminen sekä kokonaisvaltainen emotionaalinen, kiintymyksellinen vuorovaikutussuhde lapsen kanssa on yksi elämän suurimmista ja arvokkaimmista asioista. Lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys sekä yksilölliset tarpeet samalla myös haastavat vanhempia monella tapaa ja kokonaisvaltaisesti. Psykologina ja lasten ja nuorten psykoterapeuttina voin olla apuna erilaisissa vanhemmuuden kysymyksissä. Tapaamisia vanhempien kanssa sovitaan tarpeen mukaan.
Lapsen ja nuoren psykoterapiaan liittyy kiinteästi vanhempien, sijaisvanhempien tai laitoksissa asuvien lasten ohjaajien ja psykoterapeutin tapaamiset. Näiden ohjauskäyntien tarkoituksena on auttaa aikuisia ymmärtämään paremmin lapsensa tai nuorensa tilannetta, tämän sisäistä maailmaa ja joskus epätasaisia kehityksellisiä tarpeita. Vanhemmat saavat apua siihen, että he voivat tukea lasta tai nuorta arkielämän haasteissa ja terapiaprosessissa.
Työnohjaus
Työn jäsentämiseksi
Tarjoan työnohjausta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus- ja kasvatusalan työntekijöille. Erityinen osaamiseni liittyy lasten ja nuorten kehityksen ja kasvun kysymyksiin sekä koulu- ja opiskelumaailman tuntemukseen. Minulla on työterveyspsykologin koulutus ja työelämän kysymykset kiinnostavat minua. Itselläni on työkokemusta monesta eri sosiaali- ja terveysalan ja opetustoimen yksiköstä ja näin näkemystä toimimisesta erilaisissa asiakastyön verkostoissa. Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, mikä tapahtuu vuorovaikutuksessa ohjattavan ja ohjaajan kanssa. Työnohjauksessa on mahdollista työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitseminen ja jäsentäminen. Ryhmätyönohjauksessa keskeistä on myös vertaisilta saatu tuki oman työn tutkimisessa. Työnohjaus edistää työssäjaksamista ja työkykyisyyttä.
Ryhmäkeskustelut
Dialogin herättelyksi
On antoisaa ja kiinnostavaa virittää ihmisiä keskustelemaan psykologisista aiheista. Olenkin vetänyt vuorovaikutuksellisia dialogeja erilaisille ryhmille ja organisaatioille. Keskustelujen aiheet ovat liittyneet naiseuden, parisuhteen ja vanhemmuuden, lapsen ja nuoren kasvun, kohtaamisen, opiskeluhuollon sekä työhyvinvoinnin kysymyksiin. Ole yhteydessä, mietitään aihetta ja toteutustapaa.